La molinenca Ona Roca guanya el Premi Watty 2021 de novel·la juvenil

 

Per Àngel Beumala
El Llaç, núm. 575, novembre-desembre 2021, pàg. 26










 La molinenca Ona Roca Busquet ha guanyat el premi anual Watty 2021 de novel·la juvenil amb el relat "Somos polvo de estrellas". Es tracta d'una obra dividida en cinquanta-dos capítols breus que explica la història de la Isabella, una noia somiadora i fantasiosa que de cop es troba amb la dura realitat d'haver de ser hospitalitzada per un càncer.


 La idea d'escriure sobre el càncer infantil li va venir de casualitat a partir de la xarxa social Instagram: "Enmig de fotos de gats, menjar i d'altres frivolitats, un dia em va sortir la imatge d'una nena de set anys amb una pròtesi a la cama. El perfil l'havia creat la seva mare per sensibilitzar sobre la malaltia i vaig quedar impactada. Llavors vaig començar a estirar el fil per conèixer la seva història, i a partir d'ella vaig conèixer d'altres casos i ja no vaig poder parar". Segons l'Ona el càncer infantil és un dels més desconeguts i dels que rep menys finançament per la recerca, la qual s'ha de fer sobretot amb fons privats i donacions. En un altre sentit, com que la donació de sang és molt necessària per als pacients en general, però sobretot per als oncològics, l'Ona fa el següent prec: "Que tothom qui pugui doni sang, i també que es faci donant de medul·la òssia".


 Per participar en els premis Watty cal tenir 13 anys com a mínim i optar a una de les dotze categories en què està dividit: Juvenil, fantasia, ficció històrica, terror, misteri, joves adults, històries paranormals, romàntiques, esperits lliures -relats que barregen diferents gèneres-, "chicklit" -l'eix de la trama ha de girar entorn d'un personatge femení-, "fanfiction" -recreació d'històries famoses- i ciència-ficció. En l'edició 2021 s'hi han presentat milers d'originals, dels que se n'han seleccionat 280 per a la fase final.


 El nom dels premis Watty ve del nom de la xarxa social "Wattpad". Es tracta d'una plataforma de lectura i escriptura on els usuaris poden compartir els seus poemes i relats de ficció. Hi poden escriure tant autors novells com coneguts, i els usuaris poden votar els escrits i al mateix temps interaccionar entre ells com en qualsevol altra xarxa social. Si bé Wattpad va néixer l'any 2003, l'empenta definitiva la va rebre l'any 2011, amb una important inversió dels propietaris de Twitter i d'altres xarxes, establint la seva seu central a Toronto (Canadà). Si bé a Wattpad es poden escriure i compartir escrits en català, els premis Wattys només estan disponibles en deu idiomes entre els quals malauradament no es troba el nostre. Actualment, aquesta xarxa compta amb 45 milions d'usuaris arreu del món, la majoria joves i adolescents.


 Ona Roca Busquet té 17 anys i estudia batxillerat artístic a l'Institut Olorda, de Sant Feliu de Llobregat. Una mostra del seu treball gràfic es pot veure en el seu perfil de la xarxa social Instagram i també al carrer Roseta Canalias de Molins de Rei, a l'alçada del número 2, on aquest 2021 hi ha pintat un mural.