Oriol Romeu, periodista: "Aquesta serà la setzena temporada al capdavant de la programació de Ràdio Molins de Rei"

 

Per Àngel Beumala
El Llaç, núm. 599, setembre 2024, pàg. 10-13


 Oriol Romeu Arús (Molins de Rei, 1980) és el Responsable de programació de Ràdio Molins de Rei i director del programa matinal "Bon dia i bona hora". Llicenciat en Història, en Comunicació Audiovisual i amb un curs de postgrau sobre periodisme local, l'Oriol està vinculat a l'emissora des dels catorze anys. En aquesta entrevista repassem les novetats de la nova temporada de "la ràdio nostra", que compta amb 120 col·laboradors per fer possible una graella diversa i atractiva.








Quines novetats destacaries per a la nova temporada 2024-2025 ?

 Per una banda hi ha el programa “Bon dia i bona hora”, que són quatre hores seguides de ràdio de vuit del matí a dotze del migdia, de dilluns a divendres, amb el Roger Tuset a la producció i a les vies de so, i amb la Sílvia Artés als informatius. D’aquest programa en destacaria, entre d’altres, una nova secció sobre el període històric del Renaixement a càrrec de Damià Martínez, el director del nou Museu del Renaixement de Molins de Rei. Aquesta secció es farà els divendres a dos quarts d’onze. També hem incorporat al “Bon dia i bona hora” una secció anomenada “l’Obrador” que farà el pastisser Jesús Cardona, els dimarts a dos quarts d’onze. Els divendres, a tres quarts d’onze, també estrenem un nou espai per parlar de les coses d’abans, amb el Xavi Garcia, publicista de professió i col·laborador de la casa des de fa molts anys amb programes com el dominical “Reobrim els diumenges”. Altres novetats del matinal “Bon dia i bona hora” són les incorporacions de la sexòloga Helena Llorenç, que farà una secció mensual anomenada “Sexualitat de butxaca”, la incorporació d’Irma Pina, periodista de TV3 que viu a la vila, la qual un cop al mes ens parlarà de creixement personal a la secció “No som perfectes”, i la molinenca i estudiant de comunicació audiovisual Clàudia Ayala, que farà una secció titulada “Butaca lliure” per parlar d’estrenes de cinema i de novetats a les plataformes audiovisuals.


I pel que fa la a la resta de programes de la graella de Ràdio Molins de Rei?

 Pel que fa a la resta de programació, t’he de dir que encara no està tancada definitivament. Per exemple, tinc pendent de parlar amb un periodista de Catalunya Ràdio molt famós que ha vingut a viure a la vila i que és molt possible que ens faci un programa del que, en aquests moments, no us puc avançar res. Sí que ja estan confirmats un nou programa sobre còmics, amb en Pau Moratalla, que és el responsable del Club de Lectura de Còmics de la Biblioteca El Molí, un nou programa titulat “Joc per randa” dedicat als videojocs en català, i finalment incorporem a l’antena l’exitós programa “La Riota” que s’emetrà els dissabtes a la mitjanit. Aquest programa s’enregistrava als nostres estudis però fins ara només es podia consultar des del web de la Ràdio. 


Totes aquestes novetats s’han d’afegir a la resta de programació estable que teniu de fa anys, oi?

 Sí, tenim un total de quaranta programes setmanals propis realitzats per un total de cent vint col·laboradors. N’hi ha d’esportius, per exemple, “L’Etapa Reina” o “Molins connection”. De culturals, com ara el “Tot teatre” del Dani Pascual. D’entitats de la vila, com ara el programa “Mirant el cel” que fan els Matossers, la colla castellera de Molins de Rei. I programes que tenim classificats com a “altres” i que són de les més diverses temàtiques, per exemple “Serenor”, un programa realitzat per l'Associació Salut Mental del Baix Llobregat, conduït per Jaume Vidal, o “El dijous és teu”, un programa d’humor que fa el Iago Sala, o “Els divendres faves tendres”, de la Judith Herrera, on hi ha molta participació dels oients. Tanmateix el que dominen a la graella són els programes musicals de diferents estils, com ara “La Veu”, de Margarida Casadesus, dedicat a l’òpera; “La Capsa de música”, de l’Albert Pérez Puig, dedicat a la música clàssica; “Jazz Club de Nit”, amb el Miquel Tuset, un col·laborador de Sant Vicenç dels Horts especialista en jazz; el programa “Música en 8mm” dedicat a les bandes sonores i que realitza el Ferran Cardona; “Original d’en Pascual”, a càrrec de Lluís Pascual, i el “Restes de sèrie”, que realitza el Josep Lluís Revenga, que punxen sobretot música dels 60 i 70; o el “Zona Metall”, dedicat al rock dur i que va a càrrec de l’associació molinenca Metal Defenders. 


Tota aquesta programació ocupa totes les franges horàries?

 Pràcticament, sí. Només connectem amb la Xarxa cada dia de dues a tres de la tarda per oferir el seu noticiari “Notícies en xarxa”, i més tard hi tornem a connectar a la una de la matinada i fins a les set del matí, que emetem l’emissora iCat, el canal de música i cultura de Catalunya Ràdio. La Xarxa és una plataforma multimèdia que proporciona continguts i serveis a més de 200 ràdios, televisions i mitjans en línia locals d’arreu de Catalunya.


Sovint es parla del model de Ràdio Molins de Rei, quin és aquest "model"? 

 La nostra virtut és la gran quantitat de gent que vol fer ràdio i col·laborar de forma altruista amb el projecte de l’emissora. Això no vol dir que la resta d’emissores de la comarca no tinguin una programació estable, però mai són tantes hores al dia. Aquest és el concepte de “la ràdio nostra” que va imprimir el malaguanyat Miquel Armengol des del primer moment i que nosaltres hem intentat mantenir: màxima diversitat i pluralitat per a tots els col·lectius que vulguin expressar-se a través de l’emissora, i facilitar la participació des de baix, que la gent que tingui ganes de fer ràdio a títol individual pugui fer-ho.  


Què va significar per tu el Miquel Armengol?

 El Miquel va estar vinculat a l’emissora des de la seva fundació l’any 1980 i en va ser el director fins que va morir el setembre de l’any 2009. A ell li dec tot. De seguida t’obria les portes i confiava en tu. Jo vaig entrar de col·laborador a la ràdio l’any 1994 amb l’Ignasi Termes, la Meritxell Campmajó i la Laia Bernis. Tots quatre acabàvem de sortir de l’escola Estel, teníem catorze anys i durant dos anys vam fer un programa que es deia “Fil a l’agulla”. Després l’Ignasi i jo hi vam continuar, i vam fer el programa “91.2 Esports” amb el periodista Josep Ferrer. I ja no vaig parar: En el “Bon dia i bona hora” que dirigia el Miquel hi feia una col·laboració diària, després vaig fer programes en solitari –“Converses amb l’Oriol”, “Carrer Foment”- fins que l’any 2005 vaig aconseguir ser contractat a mitja jornada com a tècnic de so, i més tard a jornada sencera. A la mort del Miquel, vam respectar la temporada 2009-2010 que ell havia bastit, i es pot dir que a partir de la temporada 2010-2011, sense venir cap nou director, el personal professional de la Ràdio vam assumir –i continuem assumint- la responsabilitat de portar el projecte endavant juntament amb tots els col·laboradors. Per tant, es pot dir que aquesta serà la nostra setzena temporada responsabilitzant-nos de la programació de l’emissora.


Actualment sou cinc persones fixes en plantilla. Quins recursos us farien falta per continuar creixent com a servei públic?

 És una molt bona pregunta. Nosaltres som als estudis del carrer Foment des de l’any 2004, fa vint anys, i pràcticament estem treballant amb la mateixa infraestructura tècnica. Les taules de so, per exemple, són les mateixes que les que hi havia quan el local de la Ràdio era a la Plaça del Mercat, i potser tenen vint-i-cinc anys! Necessitem fer el salt a taules de so digitals d’última generació, ni que sigui per millorar, per exemple, la qualitat del so. Pel que fa a recursos humans, com he dit abans, amb la mort del Miquel la seva plaça no la va ocupar ningú altre, amb el que fa quinze anys que tenim una persona menys a la plantilla. És evident que amb més recursos humans podríem fer més coses, com ara tenir més presència a les xarxes socials, penjar més continguts al nostre web, i sobretot poder sortir al carrer per estar presents en directe en el lloc i en el moment que passen les notícies.  


 Cada any preneu el pols a la societat molinenca atorgant els Premis Ràdio Molins de Rei en una gala molt lluïda que ja fa anys que es fa al Foment Cultural i Artístic.

Sí, són uns premis que recullen l'esperit de la Ràdio de fer xarxa amb les entitats, i amb la vila en general. Les categories han anat evolucionant per ser el màxim de transversals possible. L’objectiu és visibilitzar i premiar totes les iniciatives que tinguin una determinada vàlua. En això la pluralitat dels diversos jurats és fonamental. Si ells no posen els noms damunt la taula difícilment coneixeríem la tasca que estan duent a terme moltes persones.


Ja fa més de deu anys que tots els programes de RMR es poden escoltar tantes vegades com es vulgui a través del web de l'emissora. 

  Aquest va ser un gran canvi perquè la ràdio convencional només la podia escoltar un segment molt determinat de la població, bàsicament persones que eren moltes hores a casa, comerços, ... Des de que vam poder oferir el servei de pòdcast ens vam obrir a molts més oients. Els pòdcasts són arxius digitals dels programes que l’oient es pot descarregar a l’ordinador o en el mòbil i escoltar-los quan vulgui. Això ha permès que persones que no ens podien escoltar perquè treballaven ara ho puguin fer recuperant els programes a l’hora que els va més bé. L’ús d’aquest servei el tenim quantificat perquè el nombre de descàrregues que es fan queden registrades. Per exemple, quan la política local ha estat més intensa, o quan hi ha eleccions municipals, o quan s’acosta la Festa Major, tenim detectat que hi ha més oients que ens escolten per aquesta via. L’any passat, amb els fets vandàlics que van succeir durant la Festa Major, la gent volia saber i tenir informació, i gràcies als pòdcasts molta gent que no podia escoltar la ràdio en directe va poder sentir l’alcalde, o el conseller de la Generalitat, o el que deien els nostres tertulians. Això difícilment hagués estat possible sense aquesta tecnologia, i a nosaltres ens ha servit per guanyar més púbic. Sembla que aquesta tendència de consum a la carta serà el que s’acabarà imposant a la llarga en el món de la ràdio.


Ens deixem alguna cosa? 

 No sé si dir-ho -perquè a la persona en qüestió no li agrada que ho fem- però el mes de maig del 2025 se'ns jubila el Josep Montano, tota una institució a Ràdio Molins de Rei perquè hi treballa com a tècnic de so des de l'any 1989.