Per Àngel Beumala
El Llaç, núm. 541, febrer 2018, pàg. 10-12
Del 10 al 19 de novembre del 2017 va tenir lloc la 36a edició del Molins de Rei Horror Film Fest. En total es van projectar 36 pel·lícules inèdites provinents de fins a 15 països diferents, 3 pel·lícules retrospectives d’homenatge al director Michael Haneke i 23 curtmetratges. Per Molins de Rei hi van passar 6.000 espectadors i els organitzadors van rebre 85 sol·licituds d’acreditacions de premsa especialitzada d’arreu del món. Com es passa de fer una sessió de 12 hores de cinema a fer tot un festival internacional de deu dies de durada? En parlem amb en Roger Sàbat, una de les 19 persones de l’equip organitzador.
Àngel Beumala: La vila es faria el Festival més seu si fos d’una altra temàtica?
Roger Sàbat: Podria ser. El que passa és que una de les gràcies és aquesta: d’una cosa que en principi a algú li podria semblar un gènere menor, nosaltres n’hem fet tot un festival internacional de cinema. El prejudici que hi ha amb el cinema de terror, i contra el que fa anys que lluitem, és la creença que són pel·lícules de sang i fetge. En canvi, això només és un subgènere dels molts que hi ha, però per culpa seva, tot el gènere del terror ha quedat molt estigmatitzat. Per això, de les 36 pel·lícules que s’han pogut veure en aquesta darrera edició del Festival, d’aquesta mena només n’hi havia quatre. Les altres eren de terror psicològic, de terror social... el ventall de subgèneres que hi ha dins el terror és amplíssim. En la nostra programació ens afanyem cada any a demostrar això que dic i qualsevol persona que s’acosti al Festival ho veurà de seguida.
Àngel Beumala: I també per això en aquesta edició 2017 heu fet un homenatge al director de cinema austríac Michael Haneke?
Roger Sàbat: Exacte. És un director reconegut mundialment per tractar amb un estil molt propi els problemes de la societat moderna. I ho fa amb total independència, no el condiciona ningú. Té un Oscar i tres Palmes d’Or, i estic segur que el gran públic no el coneix. Aquesta tasca educativa també és feina d’un festival. Ens hem arriscat molt homenatjant Haneke, perquè potser el més fàcil i popular hagués estat fer un homenatge a Freddy Krueger, el conegut personatge de la saga de pel·lícules "Pesadilla en Elm Street" ("A Nightmare on Elm Street"). De fet, Michael Haneke, en tota la seva filmografia només té dues pel·lícules que es puguin considerar de terror. El gruix de la seva filmografia és una crítica al sistema i a la societat deshumanitzada en què vivim. I per a nosaltres, això també té cabuda en un festival de cinema de terror, aquest component de sacsejada i de despertar consciències. A part que va quedar molt arrodonit pel fet que l’any 2017 Michael Haneke va fer 75 anys i vam poder fer venir l’Arno Frisch, un dels seus principals actors, que, a més, va ser president del jurat, i ens consta que s’ho va passar molt bé. Resumint, més que un festival de cinema de terror, el que té Molins de Rei és un festival de cinema.
[...]
Roger Sàbat presentant la darrera edició del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei |
L'equip organitzador del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei |