“Quan feia pocs anys que els Llanés posseïen el mas [de Can Planes], el 1901, Enric Llanés i Clariana, amo de la pairalia, venia amb la tartana de recollir les seves filles de l’estació del tren quan, tot d’una, va començar a girar-se el temps a mal borràs, amb pluja, llamps i trons. Fent camí, animant l’haca perquè carregués més, espetegaven els llamps cada vegada més a prop. Molt esglaiats, el so d’un tro els va fer trontollar i la llum d’un llamp que a pocs metres havia abatut un roure sota el qual acabaven de passar, al costat del camí paral•lel a la riera [de Vallvidrera], els va cegar. L’amo Llanés, agraït per la sort que havien tingut i en reconeixement a la protecció divina, va aixecar una capelleta al costat de la ribera de la riera, que encara es conserva, sota l’advocació de Sant Venceslau, ja que aquell dia, 28 de setembre, l’església celebra la festa d’aquest sant.”
Extret de: "Les Masies de Molins de Rei" , de Josep Maria Jordà i Capdevila
(Molins de Rei: Espai de Recerca, 2008. 147 p. ISBN 978-84-932282-8-6)
Nota de premsa emesa per la Parròquia de Sant Bartomeu de la Quadra :
“El passat dissabte dia 3 de novembre de 2012 va tenir lloc la inauguració de l’oratori restaurat de Sant Venceslau, situat a l’antic camí de La Rierada, a la part baixa de la riera de Vallvidrera, dins del terme de Can Planas. La restauració ha consistit bàsicament en la nova majòlica de ceràmica, que s’ha fet a partir de les restes de l’original i de les imatges conegudes del sant; s’ha aprofitat per renovar la petita edificació, la pintura i la reixa. L’acte, al qual van assistir unes 50 persones, va ser conduït per Àngel Beumala, el qual va destacar l’interès de l’esdeveniment des dels punts de vista de la cultura, del patrimoni, de la història, de la religiositat popular i de la natura. En primer lloc es va llegir un resum de la història de la Masia de Can Planas, a partir del llibre “Les Masies de Molins de Rei”, de Josep Maria Jordà. A continuació els mateixos propietaris del mas, Enric i Teresa Monforte de Llanés, van explicar la història de la construcció de l’oratori, el protagonista de la qual va ser el seu besavi, l’any 1901. Tot seguit va prendre la paraula el Jordi Hurtado, qui va explicar qui era sant Venceslau. Finalment, els Llanés de Can Planas van descobrir la nova majòlica, i mossèn Xavier Aymerich la va beneir. Entre els agraïments també es va destacar el dibuix, obra desinteressada de l’Eduard Segura. L’acte va acabar amb un refrigeri per a tots els assistents.”
A l'acte d'inauguració hi van assistir una cinquantena de persones |
D'esquerra a dreta: Àngel Beumala, Josep M. Jordà, Eduard Segura, Mn. Xavier Aymerich, els germans Teresa i Enric Monforte de Llanés, i Jordi Hurtado |
Sant Venceslau és el patró de Praga i està enterrat a la catedral de Sant Vit d'aquesta ciutat |