Vanessa M. Cortés : "Avortar és un delicte a Andorra en tots els supòsits, les andorranes anem a fer-ho d’amagat a Barcelona igual que vosaltres anàveu a Londres durant el franquisme"


Per Àngel Beumala
El Llaç, núm. 581, desembre 2022, pàg. 19





 Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el dissabte 26 de novembre es va inaugurar a l’Agrupa una exposició organitzada per la secció local d’ERC sobre Victòria Pujolar Amat (1921-2017), pintora, membre de les Joventuts Socialistes durant la postguerra i dona implicada en la resistència antifranquista.

 L’acte inaugural va presentar-lo Francesca Riera, secretària de Feminismes d’ERC a Molins de Rei, i va comptar amb les intervencions de la catedràtica d’Història Gemma Tribó, i de Vanessa M. Cortés, presidenta de l’associació andorrana “Stop Violències” i de la “Xarxa la Meri”.

 Especialment punyents van ser les manifestacions de Cortés sobre la situació dels drets humans a Andorra: “No tenim dret a vaga, no tenim subsidi d’atur, la sanitat no és universal, i la conciliació social i familiar és impossible per culpa dels torns rotatoris del sector comercial, amb el que tampoc podem organitzar manifestacions per protestar. Pel que fa als drets de les dones, avortar és un delicte a Andorra i està prohibit en tots els supòsits. En el seu lloc s’aplica una política de dubtosa legalitat consistent en donar en adopció la criatura si la mare té dificultats per mantenir- la. Igual que vosaltres anàveu a avortar a Londres durant el franquisme, nosaltres anem a fer-ho d’amagat a Barcelona. Tampoc tenim a Andorra cap protocol d’atenció davant les violències masclistes.”

 L’any 2020 Vanessa M. Cortés fou denunciada pel Govern d’Andorra, presidit per l’ultradretà Xavier Espot, per haver declarat davant les Nacions Unides que Andorra prohibeix l’avortament en tots els supòsits, incomplint els mateixos tractats internacionals signats per aquest Estat. Actualment, es troba pendent de judici acusada de calúmnies, difamació i d’atemptar contra el prestigi de les institucions andorranes, i és víctima d’una forta campanya pública d’assetjament: “Els mitjans de comunicació andorrans, tots controlats pel govern, tergiversen la informació sobre nosaltres fins al punt de què si hagués de buscar feina ningú no me’n donaria”.

 Marta Espona, portaveu d’ERC Molins de Rei a l’Ajuntament i candidata a l’Alcaldia en les eleccions municipals de l’any vinent, va cloure l’acte davant la cinquantena de persones assistents.