Marià Caimo: "Volem que quan algú visiti el Botànic del CEM surti amb una idea clara del que es trobarà caminant per Collserola, tant en l’àmbit d’arbres i plantes, com d’insectes i també de minerals"

 

Per Àngel Beumala
El Llaç, núm. 571, abril 2021, pàg. 30



Cliqueu aquí per llegir la notícia en la versió publicada a la revista  






 El “Botànic del CEM” és una iniciativa promoguda per Marià Caimo Hernàndez, vocal de la Secció de Medi Ambient del Centre Excursionista Molins de Rei: “És una idea que em rondava feia anys: poder mostrar en un espai concret les principals plantes, arbres i arbusts que es troben a les terres baixes de la conca Mediterrània, i que es poden reconèixer caminant pel Garraf, el Maresme o Collserola”, explica en Marià. 


 Finalment, hi va posar fil a l’agulla i, amb sis voluntaris més, hi ha estat treballant de valent des de fa un any -malgrat les aturades obligades per la pandèmia- en un camp abandonat que es troba al costat de la masia de Can Vilagut: “Vam explicar el projecte al Josep Ramon Vilagut, propietari de la masia, i ens va oferir un antic camp d’ametllers que feia quaranta anys que no es conreava.” El terreny té 1.500 m², el contracte de cessió que han signat el CEM i la masia de Can Vilagut és per set anys i tots hi surten guanyant. Per part del CEM, el lloc es troba a prop de la vila, és accessible en cotxe, té una bona orientació al sud-oest i té disposició d’aigua. Per la banda de Can Vilagut, recuperen un terreny que no feien servir i que estava perdut, agrícolament parlant. 


 En aquest sentit, el Marià reconeix que han tingut un bon tragí per condicionar-lo: “El primer que vam haver de fer és reconstruir una paret de pedra seca que estava molt malmesa i deteriorada, després vam haver de desbrossar el terreny, perquè estava ple d’esbarzers i plantes gramínies diverses, a continuació vam cloure l’espai per evitar l’accés dels senglars amb una tanca metàl·lica homologada pel Parc Natural de Collserola, i al final vam construir una rampa que permetés accedir a l’espai des del camí que porta a Santa Creu d’Olorda, i vam posar-hi una porta.” 


 Un cop preparat el terreny, ja van poder fer camins i plantar diferents espècies d’arbres i plantes amb l’assessorament d’experts, com el molinenc Jordi Roca Buron, o Jaume Garcia Urpí, president de l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat. Avui dia hi ha 25 espècies d’arbres diferents i 50 d’arbustos. Però no tot seran flors i violes al “Botànic del CEM” perquè també hi han construït dos hotels d’insectes, menjadores que atrauran i beneficiaran diferents tipus d’ocells, i en el futur també hi haurà un estany, un petit hort, i una mostra geològica permanent gràcies al suport de l’associació “Geòlegs de Molins”. Segons el Marià, “es tracta de què quan algú ens visiti surti amb una idea clara del que es trobarà caminant per Collserola, tant en l’àmbit d’arbres i plantes, com d’insectes i també de minerals.” 


 L’espai també consta d’una zona de benvinguda, amb unes grades en forma d’auditori amb capacitat per vint-i-cinc persones assegudes, i que ja ha estat estrenada com a aula de natura: “Com que tothom que passa pel camí de Santa Creu d’Olorda veu el Botànic, dues classes de l’Escola Estel i una de l’Institut Bernat el Ferrer ens van demanar que els féssim una visita i els vam dir que sí”, reconeix el Marià. De totes maneres, Caimo insisteix que el Botànic del CEM no només estarà obert a visites de les escoles: “Podran visitar-lo persones, entitats i grups de la vila, i l’espai també es podrà aprofitar per fer xerrades o actuacions artístiques, no per força relacionades amb les plantes i la natura.”


 Si bé tot ha estat obra de voluntaris, el projecte ha tingut prou despeses i per això han ideat un sistema d’apadrinament d’arbres i plantes per recaptar diners: “Ho vam publicitar al web del CEM, però el boca-orella ha funcionat molt i ja ens han apadrinat arbres, entitats de la vila, com l’Agrupació Folklòrica, i també comerços, famílies, persones a títol individual i colles d’amics”, exclama el vocal de medi ambient del CEM. Per fer un apadrinament només cal posar-se en contacte amb l’entitat excursionista molinenca, i els responsables del Botànic de seguida quedaran amb la persona un dia i una hora per fer la plantació. La planta o arbre apadrinat tindrà un cartellet amb el nom del padrí i aquest podrà anar al Botànic en els seus horaris d’obertura per poder veure com creix.


La inauguració del Botànic del CEM està prevista pel novembre d’aquest any 2021. Segons Marià Caimo, no hi ha gaires espais d’aquestes característiques, i l’únic que s’hi apropa és un jardí botànic de plantes remeieres que hi ha a Gombrèn, al Ripollès. Pel que fa al nom del projecte, “Botànic del CEM”, l’han posat expressament evitant la paraula “jardí” per no ser massa pretensiosos: “Nosaltres som un grup de set persones amants de la natura i entusiastes de les plantes, però cap de nosaltres té capacitació professional en horticultura o paisatgisme, per això no volem semblar el que no som”. Els artífexs del projecte, a part del Marià, són: Joan Mallén, Miquel Tomàs, Rafel Santonja, Jaume Rebulà, Isabel Sánchez i Pere Hidalgo.