Carme Figueras, membre de la plataforma Molins Acull: "Hem de voler viure en una societat on tots tinguem els mateixos drets"













 Fa poc que ens ha deixat el sociòleg i pensador Zygmunt Bauman, el creador de la metàfora de la “modernitat líquida”. Per als oients que no n’hagin sentit a parlar, diu aquest filòsof que estem en un nou estadi de la societat on, a causa del consumisme i la tecnologia, els valors “sòlids” s'estan transformat en líquids, en valors flexibles, dubtosos. En aquest sentit, i pel que fa als refugiats, estem veient que el problema no és tant quants n’ha d'acollir cada país, sinó el canvi que s'està produint a les nostres societats occidentals en valors que crèiem "sòlids" i compartits, com ara la solidaritat, l'acollida, la riquesa de la diversitat, … En aquest sentit, la victòria de Donald Trump als Estats Units n’és tot un símptoma, i m’imagino que encara empitjora més les coses pel que fa al dret al refugi, no?

- És molt preocupant el que està passant en el conjunt del món. La victòria de Trump, com augmenta el suport en els diferents països europeus a l'extrema dreta xenòfoba, com des d'aquesta "liquidesa" de la que parla en Bauman s'acaba també alimentant la por i la xenofòbia. I això en gent senzilla que segur que són bones persones, capaces d'ajudar els seus veïns, però que cauen en aquest parany per desconeixement, per por d'allò que no coneixen, d'aquella cultura, d'aquella religió que són diferents. I el millor que podem fer és coneixer-nos i, com deia també en Bauman, mirar-nos als ulls i adonar-nos que tots som persones. Hem de posar l'accent en els drets humans, en el respecte cap als altres, i en el saber ajudar aquell qui ho necessita. 


 Com deies, a part d’en Trump, tenim al món tota una línia de nous líders caracteritzats per actituds autoritàries, populistes i desqualificadores de minories: Putin a Rússia, Erdogan a Turquia, Orban a Hongria, Farage al Regne Unit, Le Pen a França, etc ...

- Aquests líders i moviments són xenòfobs i racistes, i el que fan és crear aquestes pors. Fan córrer rumors com ara que ens prendran la feina, que primer hem de ser els de casa, que ens venen a prendre el pa dels nostres fills, que aquí no hi cabem tots ... I contra aquests rumors s'ha de fer molta pedagogia. És molt fàcil difondre aquests rumors, i molt difícil fer una pedagogia que faci reflexionar la gent i que es pregunti si al darrera de tot això hi ha veritats, o en canvi només hi ha l'interès d'aconseguir vots per satisfer uns beneficis polítics capitalistes. D'aquests líders polítics d'extrema dreta n'acaben fent cas persones que no haurien de ser els seus votants, però que per desconeixement se'ls acaben creient.


 Com es demostra que aquests missatges simplistes són mentida?

- Doncs amb xifres. Es va fer una exposició al Centre Cívic Federació Obrera, organitzada per l'Ajuntament de Molins de Rei, on amb xifres es desmentien idees com ara que la sanitat està malament per culpa de les persones que han vingut amb la immigració. Si s'explica s'entén, però, és clar, s'ha d'explicar perquè un rumor fals és un missatge molt fàcil d'empassar. A part de que hi ha una altra cosa pel mig, que són els drets de les persones. Tots som iguals tinguem el color de pell que tinguem, i independentment d'on haguem nascut. I hem de voler viure en una societat on tots tinguem els mateixos drets. I això és bàsic, i això s'ha de defensar. Però en canvi hi ha qui vol que això no sigui així, vol que n'hi hagi uns de primera i uns de segona. I aquesta és una visió racista de la societat molt primitiva, que ara està tornant, i que és molt preocupant.


 Potser una manera seria demostrar i convèncer els nostres conciutadans que l’arrel de tot es troba en les fractures socials, i que les fractures socials les creen les profundes desigualtats econòmiques que hi ha al món, no?      
   
- I a qui l'interessa que hi hagi aquestes fractures socials? Doncs a aquells que volen que els que tenen diners cada vegada en tinguin més, i no els interessa que es rebel·lin els que estan en una situació més precària. Prefereixen que es barallin entre ells pel poc que tenen. I això va en contra de l'essència del que hauria de ser la condició humana i la democràcia. Fan agafar por a la gent, i després quan aquesta gent els vota no s'adona que els porten cap a un capitalisme salvatge que encara empitjora més la seva situació. El que hem de demanar tots és que hi hagi un bon repartiment de la riquesa, que els rics paguin el que han de pagar d'impostos, que hi hagi igualtat d'oportunitats per a tothom ... Aquesta és la solució i no pas el racisme i la xenofòbia.

















[Programa Obrint Camins de Ràdio Molins de Rei del dia 18-1-2017]