Entrevista a Oriol Bernis i Margarit, autor de "Driblant la nit", un llibre sobre la trajectòria esportiva de Josep Raich (1913-1988) i els fets polítics i socials que la van condicionar

 Tots sabem que Josep Raich i Garriga va ser un jugador del Barça fill de Molins de Rei. Una recerca ràpida a intenet permet saber que va fitxar pel club blaugrana l'any 1933 i que hi va jugar fins la seva retirada, l'any 1945, arribant a ser capità del primer equip. En total va jugar 244 partits, va marcar 50 gols, i en el seu palmarès hi ha una una Lliga i una Copa d'Espanya. Durant el lapse de la guerra civil va marxar a França, on va jugar al F.C.Sète i al Troyes A.C.

 Però ara, gràcies al llibre de l'Oriol, sabem que Josep Raich no va "marxar" a jugar França, tot incomplint el contracte que tenia en vigor amb el F.C.Barcelona, com el van acusar el club, la premsa i els organismes esportius de l'època. Josep Raich era membre de la Federació de Joves Cristians i el juliol del 1936 va haver d'escapar perquè la seva vida corria perill de mort. A la reraguarda de Catalunya, el sindicat anarquista CNT-FAI va portar a terme una programació freda i sistemàtica de repressió i destrucció. La nostra vila no en va ser una excepció i de nit esquadrons de la mort assassinaven amb total impunitat.







 [Fragment del programa Obrint Camins de Ràdio Molins de Rei del dia 24-4-2013]