Per Àngel Beumala
El Llaç, núm. 593, febrer 2024, pàg. 31
Dimecres 14 de febrer es va presentar a la Biblioteca El Molí el llibre titulat “El Parkinson i un servidor”, del molinenc Josep Vidal i Pons, on explica la seva pròpia experiència amb aquesta malaltia. La presentació, realitzada pel propi autor, va anar precedida d’una intervenció de la neuròloga Matilde Calopa Garriga, de l’Hospital Universitari de Bellvitge.
Actualment en Josep té 67 anys però va ser diagnosticat de la malaltia a l'edat de 46 anys i després de 5 anys en què havia començat a notar símptomes a la mà dreta: “Lògicament, quan comences a patir Parkinson a la quarantena és un impacte, perquè és una edat de la vida on s’està a ple rendiment laboral i tens moltes responsabilitats familiars, socials i de tot tipus, en el meu cas, pare de dos fills i amb un negoci propi, el qual vaig haver de deixar al cap de 10 anys de malaltia per incapacitat laboral”.
Actualment Josep Vidal porta quasi més de 20 anys com a pacient de Parkinson i té la sort de dur una vida bastant autònoma. Segons la doctora Calopa “el Josep hauria d’estar en una fase molt més avançada i el seu estat només s’explica per l'autocontrol amb el que ha portat la malaltia, el fet d'estar sempre vinculat amb associacions i grups d'ajuda mútua, comptar amb l'acompanyament de companys, amics i familiars, i sobretot ser positiu i mai no mirar amb pessimisme el futur”.
L’autor del llibre va manifestar que l’havia escrit per ajudar d’altres persones en la seva situació, i va lamentar que sigui una malaltia tan desconeguda quan només a Catalunya hi ha 29.000 persones afectades “que si els dividíssim entre els 947 municipis que hi ha a Catalunya tocarien a 30 malalts i mig per poble, amb el que hi hauria pobles que tindrien més malalts que ciutadans”, va afirmar amb ironia.
El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa en freqüència després de l’Alzheimer. L’afectació és a la zona del cervell on hi ha les neurones que sintetitzen la dopamina, un neurotransmissor que permet el control i la realització dels moviments. Per tant, els símptomes principals són el tremolor, la lentitud, i els problemes de marxa i equilibri. Ara bé, la malaltia també afecta d'altres àrees del cervell que tenen un impacte en l'esfera psicològica i psiquiàtrica dels pacients. Depressió, ansietat, canvis d'humor, trastorns anímics, insomni, somnolència, problemes de memòria i concentració, entre d'altres, poden precedir amb anys els símptomes motors propis del Parkinson. Si bé l'edat dels afectats és al voltant dels 60-65 anys, també pot afectar gent jove fins i tot abans dels 40-45 anys. Actualment aquesta malaltia no té cura i l’únic que es pot fer és millorar la qualitat de vida dels pacients amb un tractament farmacològic. Malauradament, però, aquest sovint té efectes secundaris i pot portar a transtorns en el control dels impulsos, arribant a donar-se casos de pacients que cauen en ludopaties, hipersexualitat, o compra compulsiva.
La presentació del llibre va ser retransmesa en “streaming” i es pot recuperar a través del canal de Youtube de la Biblioteca El Molí.