Carmen Parra, professora de Dret internacional: "No es pot passar d'una dictadura a una democràcia en dos dies, en el fons és un tema de cultura i educació, i això no s'acaba en una generació"

 

 Amb motiu del el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, conversem amb Carmen Parra Rodríguez, professora de dret internacional i directora de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural a la Universitat Abat Oliba CEU. Cliqueu aquí per escoltar l'entrevista


 Segons el Tractat internacional sobre Comerç d’Armes, promogut per les Nacions Unides l’any 2014, no es poden vendre armes a països que les faran servir en atacs contra persones i béns civils. Això s’està complint?


 La ONG Intermon-Oxfam denuncia que el Regne d’Espanya, que ha ratificat aquest Tractat, en la seva venda d’armes a Aràbia Saudita podria estar alimentant el conflicte del Iemen on hi ha hagut nombrosos crims de guerra contra la humanitat. Com es controla això?


 En un inici la comunitat internacional només havia embargat els comptes bancaris que tenen a l’exterior els principals dirigents del govern de Veneçuela, però ara hi ha cròniques que parlen de vaixells de l’exercit nord-americà bloquejant per mar l’arribada de petrolers de l’Iran que porten benzina al país. S’està fent un embargament a la cubana impedint que el govern Maduro pugui fer importació de béns, com ara benzina, peces de recanvi per maquinària, etc? 

 Llavors, el desastre humanitari d’aquest país -on ja hi ha 4 milions de veneçolans que han marxat del país a causa de la inseguretat, el desproveïment d’aliments, medicaments, etc-, és culpa de l’embargament com diuen els “chavistes”? 


 El president Obama, en afavorir les revoltes socials de la "primavera àrab", va calcular malament i no va preveure que el que vindrien no serien democràcies sinó dictadures religioses i guerres sagnants?  Per què costa tant que la democràcia liberal arreli en el món àrab? 
[Programa Obrint Camins de Ràdio Molins de Rei del dia 24-2-2021]