Què està passant a Nicaragua?


 Arran de la crisi que està vivint Nicaragua des de l'abril del 2018, i amb motiu de l'agermanament de Molins de Rei amb la ciutat nicaragüenca de Chinandega, Óscar Navarro -mestre cooperant a Nicaragua-, i Santi Moreno -llicenciat en dret i observador internacional a les eleccions del 25 de febrer de 1990-, ens expliquen l'actual situació social i política d'aquest país centreamericà.









Mural de Jordi Pedrola i Enric Mestre, fet en una paret de Molins de Rei el dia 11-1-1990, tres mesos abans de les eleccions del 25 de febrer de 1990, que posarien fi a la revolució sandinista amb la victòria de l'opositora Violeta Chamorro.  [fotografia de la revista El Llaç extreta de l'arxiu digital : http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/]





 En el ple de l'Ajuntament de Molins de Rei del dia 25 d'octubre de l'any 1984, es va acordar de fer un agermanament amb Nicaragua, concretament amb el municipi de Chinandega. Al cap d'uns mesos, l'11 de gener del 1985, es va fundar a la vila el Grup pro Agermanament amb Nicaragua. Un grup ciutadà, ampli, obert i plural, per canalitzar la solidaritat amb el  procés de reconstrucció d'aquell país, i oferir ajut material contra la fam, l'analfabetisme i les malalties. També es va obrir un compte a la llavors Caixa del Penedès, per a que la gent fes les seves aportacions, i durant molts anys es van fer moltes activitats de cooperació amb aquell país.

 I és que en els anys 80 del segle passat, la solidaritat de Catalunya amb Nicaragua i la revolució sandinista va ser espectacular, fins al punt que, com hem vist, la nostra vila està agermanada amb un municipi d’aquest país centreamericà.

 Per això, quan el 22 d'abril de l'any passat, el telenotícies obria amb el titular de "25 morts en les revoltes contra Ortega a Nicaragua", un president teòricament hereu d'aquella revolució, jo personalment no vaig entendre res, i m’imagino que, com jo, molts d'altres molinencs.

 Segons la premsa, des de l'abril de l’any passat, en aquesta crisi que viu Nicaragua han mort entre 322 i 512 persones, i a hores d'ara la població continua organitzant marxes i manifestacions contra el govern. Per entendre-ho, i també per a que ens parlin d'aquest agermanament de la nostra vila amb Chinandega, hem convidat avui al programa al Santi Moreno i a l'Óscar Navarro. No us ho perdeu!






Nicolás Pérez Santos, alcalde de Chinandega, i Antònia Castellana, alcaldessa de Molins de Rei, en una visita del primer realitzada a la vila el 14 de febrer de 1986, en la que es va segellar l'agermanament, i es va concretar un primer ajut en equipament sanitari i en suport tècnic per a la construcció d'un molí. [fotografia de la revista El Llaç extreta de l'arxiu digital: http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/]








Del 10 al 13 d'octubre de 1997, una nova delegació de Chinandega va ser a la vila, en una gira europea per les altres dues ciutats agermanades amb el municipi nicaragüenc: Leverkusen (Alemanya) i Eindhowen (Holanda). D'esquerra a dreta, Josep Faura, Raül Valladares, Rodolfo Grios, Antònia Castellana, Azarias Chavez i Óscar Navarro. [fotografia de la revista El Llaç extreta de l'arxiu digital: http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/]

















[Programa Obrint Camins de Ràdio Molins de Rei del dia 27-2-2019]