Al Xabi Pichel, en homenatge














 El passat 13 d’agost de 2016 ens va deixar en Xabier Pichel Clavería. El Xabi va néixer l’any 1965 a Barcelona i era el gran de quatre germans, fills del matrimoni Adolfo Pichel i Olga Claveria, arribats a Molins de Rei als anys 60 procedents de Galícia, i residents a l’Avinguda de Barcelona. El Xabi va fer l’ensenyament primari a l’antiga escola Alfons XIII (avui “El Palau”), el batxillerat a l’Institut Lluís de Requesens, i l’any 1994 es va llicenciar en pedagogia a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona. Més endavant va tornar a estudiar, l’any 2012 a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, on va obtenir el certificat DECA (Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica) per poder exercir com a professor de religió, i recentment a la Universidad de La Rioja, on va estudiar a distància la carrera de Magisteri d’Educació Primària, obtenint-ne el títol l’any 2014.

 Com a pedagog el Xabier sempre va tenir la inquietud de que els infants i els adolescents rebessin una educació que els formés com a persones humanes amb pensament crític. Era també un emprenedor -quan encara no es feia servir aquesta paraula-, i a Molins de Rei va ser pioner en els serveis de ludoteca i acompanyament d’infants fundant l’any 2001 l’empresa Molijocs. Els darrers anys de la seva vida professional va exercir com a professor de religió i com a orientador, i va treballar a escoles i instituts d’Igualada, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Esplugues, Sant Esteve Sesrovires, Gavà i Sant Sadurní d’Anoia.

 Vinculat a la Parròquia de ben jove, va ser militant i iniciador de la JOBAC (Joves cristians de barris obrers i ambients populars), i de l’ACO (Acció Catòlica Obrera). En aquests moviments d’església va conèixer la que seria la seva esposa, Fina Canals Albertí, amb la que es va casar l’any 1990 i va tenir dues filles, la Núria i l’Anna. En l’etapa escolar d’aquestes a l’Escola Pont de la Cadena, el Xabi va col·laborar activament amb el centre i va ser-ne el president de l’AMPA. A la Parròquia també va ser durant 10 anys acollidor de promesos, juntament amb la seva esposa, i l’any 2011 va entrar a formar part de l’equip de persones que realitzem el programa de valors humans i cristians “Obrint camins”, a Ràdio Molins de Rei.

 Morir als 51 anys és molt injust, i més encara després d’una llarga i dolorosa malaltia com la que va patir ell. Al programa “Obrint camins” del dia 28 de desembre de 2016 el vam voler homenatjar i recordar com quan estava entre nosaltres, amb la seva intel·ligència, la seva humilitat, la seva bonhomia, i sobretot la seva humanitat. Per això vam tornar a emetre una de les moltes entrevistes que ell va fer per als oients de Ràdio Molins de Rei. Concretament en vam triar una de l’any 2012 en la que va entrevistar el professor Miguel Ángel Calavia. Si l’escolteu us adonareu de la gran preocupació que sentia el Xabier per l’educació dels joves, i fixeu-vos també en aquestes profètiques paraules que diu al final de tot, quan presenta la cançó “Llegaremos a tiempo” de la cantant Rosana:

“Us voldria convidar a escoltar el que a mi em sembla un himne a rebel·lar-nos contra el fracàs, a ser optimistes, i a lluitar pel futur”

Unes paraules dites pel Xabi fa quatre anys i que sembla ben bé que ens les estigui dient ara des d’allà on sigui.









[Programa Obrint Camins de Ràdio Molins de Rei del dia 28-12-2016]